Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Δομοκού: Βελτίωση συνθηκών εργασίας χωρίς αυταρχικές συμπεριφορές

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, την ΟΣΥΕ και τα ΜΜΕ, έστειλε η νέα Διοίκηση της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Δομοκού.

Θέμα της η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που όπως σημειώνουν τα τελευταία χρόνια μεγεθύνθηκαν.

Το πλήρες κείμενο που υπογράφουν για το ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αναστάσιος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας Στέφανος Αθάνατος:

«Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την ψήφο τους και δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγοί στα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στόχος και επιδίωξή μας είναι να αποκατασταθούν χρόνιες παθογένειες, αλλά και πρόσφατα προβλήματα της υπηρεσίας μας, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του συνόλου του υπαλληλικού προσωπικού, χωρίς ανισότητες, μεροληπτικές και αυταρχικές συμπεριφορές.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία, βιώνουμε σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος και οδηγεί σε εξάντληση των αντοχών των εργαζομένων. Ο μεγάλος αριθμός αποσπασμένων υπαλλήλων, αλλά και υπαλλήλων που μετατέθηκαν έχει δημιουργήσει ανεκπλήρωτα κενά σε όλα τα τμήματα. Το υπάρχον προσωπικό αναγκάζεται να υπερβάλλει εαυτό δουλεύοντας υπερωρίες χωρίς την προβλεπόμενη ξεκούραση, να μην μπορεί να κάνει χρήση των κανονικών του αδειών εντός του έτους αλλά και των οφειλόμενων ρεπό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συσσώρευσή τους. Προσφάτως γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη παραδόξου, από αυτά που συμβαίνουν μόνο στο κατάστημα κράτησης του Δομοκού, ο μήνας Απρίλιος να περιλαμβάνει, για την πλειονότητα των συναδέλφων της φύλαξης, περί τις 44 ημέρες, διαιρούμενο σε 28 υπηρεσίες + 11 ημέρες κανονικής άδειας αλλά και 5 ρεπό!!!!!!!  Αναρωτιόμαστε αν το Υπουργείο μας έχει λάβει γνώση του νέου αυτού  καινοτόμου τρόπου λειτουργίας μας!!!!

Ένα επιπλέον μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη εδώ και μήνες προϊσταμένου οικονομικού, το οποίο οδηγεί στην αδυναμία συντονισμού και οργάνωσης προμηθειών και υπηρεσιών σε υλικοτεχνική υποδομή δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και ασφάλεια της φυλακής.

Τέλος, πρέπων θα είναι, οι διοικούντες ως οφείλουν να παραμερίσουν τις αυταρχικές, μεροληπτικές και εμμονικές συμπεριφορές, να δώσουν λύση στα προβλήματα εφαρμόζοντας το νόμο και όχι να ζητούν μονόπλευρη αλληλεγγύη και κατανόηση. Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία ώστε από κοινού να εργαστούμε για την επίτευξη των συλλογικών μας στόχων.

Εμείς ζητάμε:

1)   την άμεση και οριστική αποδέσμευση των χρόνια αποσπασμένων υπαλλήλων, που φαίνονται ως δυναμικό του καταστήματος μας και καλύπτουν θέσεις του οργανογράμματος μας, είτε μέσω μετάθεσής τους στις υπηρεσίες που υπηρετούν, είτε μέσω της επιστροφής τους στην υπηρεσία μας ώστε  να δοθεί άμεση και οριστική λύση με τους εσωτερικά αποσπασμένους υπαλλήλους που εργάζονται στα τμήματα της γραμματείας, του λογιστηρίου και του ιατρείου και που ανήκουν στο φυλακτικό προσωπικό, μέσω της μετάταξής τους στους αντίστοιχους κλάδους, ώστε να ανοίξουν οι θέσεις που καταλαμβάνουν στο οργανόγραμμα ως φύλακες.

2) κάθε νέα απόσπαση ή μετάθεση από το κατάστημά μας να πραγματοποιείται μόνο με παράλληλη αντικατάσταση καθώς και να  αιτηθούμε  αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες φυλακές για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

3)  να γίνει άμεσα προγραμματισμός για τη χορήγηση των κανονικών αδειών παρελθόντων ετών, προκειμένου να μη χαθούν και οι οποίες δε χορηγήθηκαν κατά παρέκκλιση του άρθρου 49 του υπαλληλικού κώδικα. Να υπάρξει άμεση ενημέρωση της διεύθυνσης για τις οφειλόμενες κανονικές άδειες και ρεπό του προσωπικού και να αποσταλεί σχετική αλληλογραφία στην προϊστάμενη αρχή προς ενημέρωσή της.

4) άμεσα να τοποθετηθεί  προϊστάμενος οικονομικού τμήματος, αφού εδώ και μήνες το τμήμα παραμένει ακέφαλο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος εξαιτίας της ανυπαρξίας συντονισμού και προγραμματισμού προμηθειών και υπηρεσιών για τις ανάγκες βελτίωσης των καθημερινών συνθηκών εργασίας αλλά και ασφάλειας του καταστήματος.

5)  να υπάρξει επιτέλους ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών και των ευθυνών που αναλογούν στους προϊσταμένους της διεύθυνσης και των τμημάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, και να σταματήσει η μεταφορά των ευθυνών τους σε υπαλλήλους.

6)  να μπει τέλος στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας, που διέπει συνολικά τον κλάδο μας, απέναντι στο υπαλληλικό προσωπικό καταστρατηγώντας βασικές δημοσιουπαλληλικές αρχές, όπως της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας, αλλά και στο κλίμα εκφοβισμού και αυταρχισμού, μέσω έμμεσων απειλών και διώξεων υπαλλήλων, έτσι ώστε να σταματήσει το κύμα φυγής των τελευταίων δύο ετών. Επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι εκκρεμούν πάνω από τριάντα αιτήσεις υπαλλήλων για απόσπαση ή μετάθεση».

Πηγή: www.lamiareport.gr 


About ;-)

    Blogger Comment
    Facebook Comment